Beschermen tegen de griep: Griepvaccinatie
Om u tegen de griep te beschermen is de griepvaccinatie de enige mogelijkheid. Het vaccin bevat stukjes dood virus. Het afweersysteem kan door de vaccinatie antistoffen aanmaken die zich vasthechten op het virus en neutraliseren. Op die manier wordt je weerstand aanzienlijk verhoogt. De vaccinatie biedt gedurende ongeveer 6 maanden bescherming wanneer u met het virus in aanraking komt.
Aangezien de griepvaccinatie een dood virus bevat, kan het geen griep veroorzaken. De deeltjes dood virus zetten het lichaam aan tot het maken van antistoffen, maar maken in geen geval echt ziek. Indien u kort na de inenting toch griep krijgt, bent u allicht kort voor of na de inenting besmet geweest of bent u eventueel getroffen door een ander virus dat werd verwekt in de vaccinatie.
Iedereen kan zich laten vaccineren tegen de griep, maar dit wordt niet verplicht. Het wordt echter wel sterk aangeraden voor volgende risicogroepen:
- Zwangere vrouwen in het 2e of 3e trimester;
- Iedereen vanaf 6 maanden met een hart-, long-, lever- of nierziekte, diabetes, chronische spierziekte of een verminderde weerstand door andere ziekten of een medische behandeling;
- 65-plussers;
- Personen opgenomen in een woonzorgcentrum of rusthuis;
- Kinderen die een langdurige aspirinetherapie ondergaan;
- Personen werkzaam in de gezondheidssector;
- Iedereen die onder hetzelfde dak woont als risicopersonen of personen die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
Verder adviseert de Hoge Gezondheidsraad alle personen tussen de 50 en 64 jaar zich te laten vaccineren, ook al lijden ze niet aan een risicoaandoening. Dit zeker indien de persoon in casu rookt, excessief alcohol consumeert, zwaarlijvig is of beroepshalve in contact komt met levend gevogelte of levende varkens.
Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen het trivalent en tetravalent griepvaccin. Het trivalente griepvaccin is het traditionele vaccin en biedt een bescherming van 75 tot 80 procent. Het tetravalent vaccin daarentegen bevat een bijkomende influenza B-viruscomponent en biedt een hogere bescherming, maar is duurder en in mindere mate beschikbaar. De hogere bescherming van het tetravalente vaccin dient wel te worden genuanceerd, men merkt een significant betere bescherming bij jonge kinderen, maar bij volwassenen daarentegen zijn er vooralsnog geen doorslaggevende aanwijzingen die de voorkeur voor een zogenaamd betere bescherming van het tetravalente griepvaccin bevestigen. Het Alpharix Tetra griepvaccin is voorlopig het enige tetravalent griepvaccin dat beschikbaar is op de markt.
Indien u zich laat inenten neemt de kans op griep het komende griepseizoen, zoals eerder vermeld, af met 75-80 procent en in geval van bescherming door het tetravalent vaccin bij jonge kinderen zelfs meer. Krijgt u de ziekte helaas toch, dan geneest u sneller en treden er minder verwikkelingen op.
Aangezien het griepvirus zich elk jaar aanpast, is een jaarlijkse inenting vereist voor een doorlopende bescherming. De beste periode voor de inenting situeert zich doorgaans gedurende oktober of november, gezien het feit dat het griepseizoen zich voornamelijk manifesteert vanaf de maand november tot maart en het griepvaccin 2 weken nodig heeft vooraleer het werkzaam is.
Specifieke nevenwerkingen zoals roodheid, pijn of zwelling op de plaats van de inspuiting, hoofdpijn of koorts kunnen voorkomen. Deze verschijnselen zijn echter onschuldig en verdwijnen spontaan na 1 of 2 dagen.